Tipy a triky
Pomalé vaření
Zde jsou naše tipy a triky pro vaření pomocí Wonderbag. Vzhledem k tomu, že vak Wonderbag používá k vaření zadržování tepla, zpomaluje dobu, po kterou se horký hrnec ochladí na pokojovou teplotu, což umožňuje, aby se jídlo nadále pomalu vařilo.
Výběr hrnce
Použijte hrnec správné velikosti pro množství jídla, které chcete vařit. Použijte hrnec s krátkými uchy. Použít můžete například měděné, ocelové, hliníkové, smaltované, litinové a skleněné hrnce. Pokud používáte litinu nebo keramiku, musíte pod hrnec (dovnitř vaku) vložit podložku, aby nedošlo k poškození látky teplem hrnce.
Přiveďte k varu
Potraviny musí být před vložením do Wonderbagu přivedeny k mírnému varu.
Použíejte pokličku, aby se přísady mohly prohřát. Do vaku Wonderbag nevkládejte vlažné jídlo. Časy se budou lišit podle délky vaření v závislosti na receptu a typu jídla.
Vložte varnou nádobu ihned ze sporáku do Wonderbag.
Teplo je zadržováno efektivněji, když:
- Hrnec je plný a utěsněný těsně přiléhajícím víkem
- Jídlo je hutnější (jako dušené maso a kari)
- Prostředí, ve kterém je vak umístěn je teplejší (pokud například Wonderbag sedí ve sněhové závěji, ochladí se rychleji:-))
- Poklice na váš hrnec je kovová; nicméně sklo funguje také
- Umístěte podložku (doporučujeme silikonovou) do vaku Wonderbag a samotný hrnec položte na podložku uvnitř vaku.
Na jeden vak Wonderbag by se měla používat pouze jedna nádoba na vaření.
Hrnce přenesené přímo ze sporáku nebo trouby do Wonderbag by neměly být teplejší než 175 °C.
Při přenášení nebo manipulaci s vakem Wonderbag je třeba dbát na to, aby nedošlo k rozlití a riziku popálení nebo zranění.
Osvědčené postupy
Níže je uveden přehled některých úprav, které doporučujeme provést ve vaší standardní kuchařské praxi, a také některé obecné pokyny pro vaření způsobem Wonderbag.
- Ve vaku Wonderbag můžete vařit prakticky cokoliv – dušená masa, kari, kuřecí maso a dokonce i jogurt.
- Při vaření nedochází k odpařování, proto použijte méně tekutiny než obvykle.
- Tekutina ve Wonderbagu nezhoustne. Aby se pokrm zahustil, rozpusťte v troše studené vody trochu mouky nebo kukuřičného škrobu a poté vmíchejte do hrnce.
- Pokud ve svém receptu používáte víno, před vložením do Wonderbagu svařte alkohol (trvá to asi 5 minut).
- Maso osolte den před vařením, aby bylo měkké a vlhké.
- Sůl a kyselá jídla (jako rajčata) zabrání změknutí fazolí. Proto při použití rajčatové omáčky předvařte fazole ve vaku Wonderbag nebo použijte fazole z konzervy. Sůl nedávejte do předem namočených sušených fazolí, dokud nejsou hotové.
- Potraviny ve Wonderbag nemůžete převařit nebo spálit, protože není na přímém zdroji tepla.
- Čím déle zůstanou potraviny ve vaku, tím budou křehčí.
- Před přidáním do vaku Wonderbag budete muset osmahnout maso nebo zkaramelizovat cibuli, protože je třeba je dělat při velmi vysokých teplotách, aby si zachovaly svou chuť.
- Vak Wonderbag otevírejte pouze tehdy, když jste připraveni podávat, aby nedošlo ke ztrátě tepla.
- Jakmile začnete Wonderbag používat, rychle si to osvojíte. Většina receptů zůstává výrazně nad 60 °C po dobu alespoň 4 nebo 5 hodin, některé až 8 hodin.
Čištění a bezpečnost
Wonderbag lze prát ručně a sušit na sušáku. Pračku lze použít s jemným pracím cyklem se studenou vodou a minimálním množstvím pracího prostředku. Sušení: pověsit na sušák a nebo na nízkou telplotu v sušičce.
Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) doporučuje, aby potraviny nebyly skladovány při teplotách mezi 57 °C a 5 °C déle než 2 hodiny. V případě pochybností použijte k měření tepla teploměr, abyste se ujistili, že vaše jídlo má teplotu vyšší než 57 °C z důvodů bezpečnosti potravin.
Umístěte podnožku (doporučujeme silikonovou) do vaku Wonderbag a samotný hrnec položte na podložku uvnitř vaku.
Pouze jedna nádoba na vaření na jeden vak.
Teplota hrnce přenesené přímo ze sporáku nebo trouby do vaku by neměla být vyšší než 175 °C.
Při přenášení nebo manipulaci s vakem wonderbag. je třeba dávat pozor, aby nedošlo k rozlití a riziku popálení nebo zranění.